Program Wspierania Sportu Szybowcowego w Aeroklubie Śląskim

Fundacja Sportów Lotniczych im. Edwarda Makuli pragnie zaprosić do wzięcia udziału w Programie Wspierania Sportu Szybowcowego w Aeroklubie Śląskim organizowanym przez naszą Fundację. Program ma na celu zwiększenia aktywności sportowej naszej sekcji szybowcowej. W tym celu Fundacja organizuje zgrupowanie przygotowujące do sezonu oraz obóz przelotowy.

Zgrupowanie przygotowujące do sezonu odbędzie się w GSS Żar i planowane jest w dniach 15-17 kwietnia. W programie zgrupowania jest wykład z zasad latania w górach i na lotnisku Żar oraz KTP, loty sprawdzające i żaglowe. Fundacja przewiduje dofinansowanie udziału do 10 pilotów z Aeroklubu Śląskiego na łączną sumę 1000 PLN. Kandydaci muszą mieć ważne KWT i powinni mieć jak najlepszy stosunek nalotu do „stażu” szybowcowego, przy czym pierwszeństwo będą mieli piloci do 23 lat, a maksymalny wiek uprawniający do dofinansowania to 25 lat.

Obóz przelotowy w CSS Leszno planowany jest na pierwszą połowę lipca i ma trwać 2 tygodnie. Podstawowym celem obozu jest umożliwienie początkującym wyczynowcom z naszego Aeroklubu wykonania pierwszych przelotów szybowcowych w tym warunkowych do srebrnej, a może i złotej odznaki. W czasie zgrupowania zapewniona będzie opieka miejscowych instruktorów oraz doświadczonych pilotów, którzy chętnie podzielą się wiedzą o lataniu przelotowym. Dodatkowym atutem jest możliwość łatwego zgromadzenia punktów w Szybowcowym Pucharze Polski i starania się, dzięki nim, o przyszłoroczne Stypendium dla Młodych Szybowników! Fundacja przewiduje dofinansowanie udziału 5 pilotów w łącznej kwocie 3000 PLN. Kandydaci muszą spełniać warunki jak dla zgrupowania na Żarze oraz mieć min. 10 lądowań w sezonie i spełniony warunek przewyższenia i lotu czasowego do srebrnej odznaki szybowcowej. Gorąco zachęcamy do wzięcia udziału w naszym Programie. W razie jakichkolwiek wątpliwości prosimy o kontakt – chętnie odpowiemy na pytania.